Cześć!
Oto pierwszy przepis na tym blogu, jest mój ulubieniec, najprostszy i łatwy do modyfikacji. Jest pyszny, proty i szybki. Każdy może doprawić go jak tylko chce, usunąć lub dodać składniki pod swoje gusta.
SKŁADNIKI:
- soczewica – zielona i czerwona (ilość według uznania, np. jedna puszka gotowej, lub 400 gram suchej)
- makaron spaghetti lub ryżowy (ok. 250 g)
- czosnek
- czerwona cebula
- puszka krojonych pomidorów
- suszone pomidory, papryka, kapary, oliwki (opcjonalnie)
- marchewki (możesz dodać jedną lub 5, według uznania)
- bazylia, ostra papryka, oregano, pieprz, sos sojowy, przyprawy, które znajdziesz w swojej szafce)
- na koniec możesz dodać płatki drożdżowe (wegański zamiennik sera) lub parmezan
PRZYGOTOWANIE
Pokrój marchewkę, cebulkę (i paprykę jeśli chcesz) podsmaż to na oliwie, maśle lub oleju kokosowym. poczekaj aż wszystko chwilkę się podsmaży, dodaj pomidory z puszki, możesz dodać też pomidorki koktajlowe i suszone pomidory.
Przykryj patelnię przykrywką i poczekaj parę minut aby marchew zmiękła i wszystko załapało lepszy aromat.
Teraz dodaj soczewicę i przyprawy, wszystko według uznania
Dodaj to do makaronu posyp płatkami drożdżowymi, możesz dodać prażone pestki słonecznika i ciesz się posiłkiem.
Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało i spróbujesz odwzorować ten przepis w domu.
Pozdrowionka,
MRT