Cześć!
W tym wpisie podzielę się kilkoma pomysłami jak zamienić mięso na inne produkty o podobnej zawartości wartości odżywczych, które być może na stałe zagoszczą w Twoim jadłospisie. Przede wszystkim nie zmuszam nikogo do porzucenia mięsa, sama zaczęłam je ograniczać i trwało to u mnie około trzech lat teraz wiem, że nie jest mi ono potrzebne i przestało mi smakować. Dzięki takiej decyzji miałam okazję poznać zupełnie nowe smaki, nowe produkty i nowe przyprawy. Ograniczenie mięsa automatycznie wiąże się z podwyższeniem świadomości żywienia i lepszym zbilansowaniem diety.
PRZECHODZĄC DO TEMATU moimi ulubionymi produktami z wysoką zawartością białka jest soczewica czerwona, zielona, czarna, brązowa, żółta. jest ich tak wiele, a mało kto o tym wie. Za KILOGRAM soczewicy lepszej jakości zapłacimy ok. 8 zł, jest to bardzo niska cena biorąc pod uwagę ile kosztuje mięso, często dodatkowo nafaszerowane antybiotykami.
Kolejnym świetnym zamiennikiem jest ciecierzyca/ cieciorka No kto nie lubi dobrze przyprawionego, pikantnego humusu z warzywami albo nachosami? Przede wszystkim, najpierw spróbuj a potem oceniaj, wiele ludzi jest negatywnie nastawionych do roślinnych zamienników tylko dlatego, że są WEGE, myślę że świadczy to o mocnym ograniczeniu dlatego nie bądź jednym z nich i spróbuj się otworzyć na nowości, być może zasmakuje Ci to na tyle, że zaczniesz szukać nowych rozwiązań. Ciecierzycę możesz dodać wszędzie, do warzyw, makaronów, sałatek. Możesz upiec ją w 180 stopniach posypaną papryką wędzoną i pikantną, wtedy smakuje jeszcze lepiej.
Ostatnim produktem, który chcę przedstawić jest tofu wiele osób mówi, że jest to okropne, obrzydliwe i niesmaczne ale po chwili okazuje się, że nie było nawet zamarynowane lub przyprawione. Mnie co prawda odpowiada sam smak naturalnego tofu ale rozumiem, że nie każdemu może przypaść do gustu. Magia tkwi w tym, że marynata nawet z samego sosu sojowego limonki i czosnku może zdziałać cuda! Spróbuj zostawić tofu zamoczone w czymkolwiek na kilka godzin, a zobaczysz jak łatwo przyjmuje smak. Możesz upiec je w przyprawach lub w panierce. Spróbuj poeksperymentować w kuchni i odnajdź nowe smaki!
Serdeczne pozdrowionka,
MRT