Wegańskie spaghetti z soczewicą

Cześć!
Oto pierwszy przepis na tym blogu, jest mój ulubieniec, najprostszy i łatwy do modyfikacji. Jest pyszny, proty i szybki. Każdy może doprawić go jak tylko chce, usunąć lub dodać składniki pod swoje gusta.
SKŁADNIKI:

  • soczewica – zielona i czerwona (ilość według uznania, np. jedna puszka gotowej, lub 400 gram suchej)
  • makaron spaghetti lub ryżowy (ok. 250 g)
  • czosnek
  • czerwona cebula
  • puszka krojonych pomidorów
  • suszone pomidory, papryka, kapary, oliwki (opcjonalnie)
  • marchewki (możesz dodać jedną lub 5, według uznania)
  • bazylia, ostra papryka, oregano, pieprz, sos sojowy, przyprawy, które znajdziesz w swojej szafce)
  • na koniec możesz dodać płatki drożdżowe (wegański zamiennik sera) lub parmezan
  • szpaget

PRZYGOTOWANIE
Pokrój marchewkę, cebulkę (i paprykę jeśli chcesz) podsmaż to na oliwie, maśle lub oleju kokosowym. poczekaj aż wszystko chwilkę się podsmaży, dodaj pomidory z puszki, możesz dodać też pomidorki koktajlowe i suszone pomidory.
Przykryj patelnię przykrywką i poczekaj parę minut aby marchew zmiękła i wszystko załapało lepszy aromat.
Teraz dodaj soczewicę i przyprawy, wszystko według uznania
Dodaj to do makaronu posyp płatkami drożdżowymi, możesz dodać prażone pestki słonecznika i ciesz się posiłkiem.
Mam nadzieję, że będzie Ci smakowało i spróbujesz odwzorować ten przepis w domu.
szpagety
Pozdrowionka,
MRT

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *